De Kracht van de Gemiste Continuation Bet
In het eerste artikel over continuation betten beargumenteerde ik dat een cbet ter grootte van 2/3e van de pot succesvol is als je tegenstander minimaal 1 van de 3 keer foldt. Hoewel dit waar is, is het ook enigszins oppervlakkig en mist het diepte. In dit artikel behandel ik het onderwerp van continuation betten uitgebreider en beargumenteer ik ook dat niet continuation betten in bepaalde situaties winstgevender is dan cbetten.
De Beste Hand op de Flop of Niet
Hoewel de simpele strategie van cbetten en de winstgevendheid hierrvan als je tegenstanders een bepaald percentage op je cbet folden in het algemeen klopt, houdt deze strategie er geen rekening mee of dat je beste hand hebt op de flop of niet. Door dit wel in je beslissing om te cbetten mee te wegen kun je tot de conclusie komen dat checken winstgevender is dan continuation betten.
Bijvoorbeeld, je krijgt een paar vrouwen gedeeld en je open raist naar 3 BB’s op de button en alleen de big blind callt je raise. Nu komt de flop K(oning) 8 2 rainbow. Nu nemen we een vereenvoudigde handrange voor je tegenstander aan voor het nut van dit voorbeeld. Onze tegenstander heeft of Koning Vrouw (KQ), een paar tienen, of 65 suited. Als we nu cbetten zal onze tegenstander met KQ 100% callen, met pocket tienen 50% callen en 50% folden en met 65 suited 100% folden.
Nu continuation betten we echter niet en de turn is een blank 2. Onze tegenstander zal KQ 100% betten, pocket tienen 50% betten en 50% check callen en 65 suited 100% betten voor een bluf. Als onze tegenstander de turn wederom checkt, betten we. In alle gevallen callen we zijn bet. Als we dit in een schema zetten krijgen we:
Scenario 1: We doen een continuation bet:
We nemen aan de we 4 BB's cbetten. De pot op de flop is 6,5 BB’s (open raise van 3 BB’s + small blind + call, rake tellen we niet mee). Als onze tegenstander KQ heeft verliezen we 4 BB’s op de flop. Als hij pocket tienen heeft dan winnen we 50% 10,5 BB’s en 50% 6,5 BB’s. Ten slotte winnen we 6,5 BB’s als onze tegenstander 65 suited heeft. Onze verwachte waarde (EV) is daarom 1/3*-4 BB’s + 1/3 (½ *10,5 BB’s + ½ *6,5 BB’s) + 1/3*6,5 BB’s = 3,67 BB’s.
Scenario 2: We doen geen continuation bet en we checken:
De pot op de flop is wederom 6,5 BB’s. Onze tegenstander bet op de turn met KQ en we callen 100% en we verliezen 4 BB’s (we nemen aan dat hij 4 BB’s bet). Als onze tegenstander pocket tienen heeft winnen we 10,5 BB’s, zowel als hij bet als dat hij check callt. Als onze tegenstander 65 suited heeft, zal hij betten en winnen we 10,5 BB’s. Onze EV is 1/3*-4 BB’s + 1/3 * 10,5 BB’s + 1/3 * 10,5 BB’s = 6 BB’s.
De flop checken is dus winstgevender dan cbetten in dit voorbeeld. De redenen waarom checken winstgevender kan zijn:
• Tegenstanders kunnen “air” handen in blufs omzetten (65s in ons voorbeeld).
• Tegenstanders kunnen bereid zijn verder te gaan met marginale handen (pocket tienen in ons voorbeeld).
• Je hoeft niet meer te verliezen als je tegenstander een betere hand heeft (KQ in ons voorbeeld).
De flop checken brengt echter ook enkele gevaren en nadelen met zich mee:
• Je tegenstanders krijgen een gratis kaart, die hun hand kan verbeteren (een tien op de turn).
• Tegenstanders kunnen je ownen (65s op de turn en river groot betten, waardoor jij je pocket vrouwen kunt folden).
Factoren voor cbetten of checken
Natuurlijk is ons voorbeeld een vereenvoudiging van de werkelijke situaties. In realistische situaties is de handrange van je tegenstander groter en vaak minder zeker. Ook zijn er vaak draws mogelijk in combinatie met het board. Ook nemen we de river niet mee in ons voorbeeld. Daarom zijn hier nog enkele factoren om mee te wegen in je beslissing om te continuation betten of te checken:
• Positie. Het spelen uit positie is veel moeilijker dan in positie spelen en geeft je tegenstander meer mogelijkheden om je te ownen.
• Tegenstander. Hoe beter je je tegenstander en zijn tendensen kent, des te winstgevender kan checken zijn. Als je tegenstander, in ons voorbeeld, supertight is en alleen de turn zal betten met minimaal een Koning, dan kunnen we de turn veilig folden. Aan de andere kant als onze tegenstander over agressief is en 100% van zijn range zal betten op de turn, dan zouden we 100% moeten callen op de turn (en river).
• Goede tegenstanders zullen weten dat je een hand behind checkt met showdown value en je geeft ze de mogelijkheid om perfect tegen je te spelen. Aan de andere kant weten wij dat hij dat weet en kun je je behindcheck range balanseren.
• Pot Control. Agressieve tegenstanders kunnen je vaak checkraisen als bluf of voor value. Als je een marginale hand hebt, kan dit je in moeilijke spots brengen, zeker op wet boards. Checking behind op de flop helpt je om de grootte van de pot te beheersen.
De flop checken in plaats van continuation betten is een gevorderde play, die winstgevender kan zijn. Om deze tactiek succesvol toe te passen vergt vaardigheid om de situatie en je tegenstander goed in te schatten.